неділя, 26 квітня 2020 р.

27.04 5-б клас/30.04 5-а клас ЛІТЕРАТУРА


Тема уроку: Співчуття і милосердя – шлях до перемоги добра. Образи хлопчиків.


1. Задумайтесь над питаннями (усно):
- Поясніть, як ви розумієте поняття «добро» і «зло»?
- Чи допомагали ви колись у біді тваринам? Як саме? Чому?
- Що ви при цьому відчували?
- Чи підгодовуєте ви взимку тварин?
- Чому небезпечно виходити на лід?

Презентація до уроку української літератури у 5 класі "Євген ...
2. Прочитайте:
Велике щастя для людини – користуватися благами природи, насолоджуватися ïï красою. Здавалося б, життя скрiзь прекрасне. Але звiдки ж тодi береться жорстокiсть,  бездушнiсть, пiдлiсть? Охороняти лiси, гаï, сади - зелене багатство нашоï краïни закликає нас вiдомий украïнський письменник Євген Гуцало.
Сьогодні ми продовжимо розмову про оповідання Євгена Гуцала «Лось» і звернемо увагу на образи цього твору, спробуємо їх проаналізувати і з’ясувати, чому ж персонажі вчинили так чи інакше. 


3. Людина має безліч чеснот: доброту, щедрість, чуйність, уміння співчувати і любити . Усі вони засновані на любові людини до людини та людини до природи. І є ще така щиросердечна якість, як милосердя. Для того щоб бути милосердним, потрібно вміти прощати та бути щирим гуманістом. Тому що споконвічно милосердя було проявом великодушності до переможеного. Герої оповідання «Лось» яскаво демонструють нам це, але — по-різному: брати мають усі ці чесноти, незважаючи на юний вік та відсутність життєвого досвіду, а Шпичак — зовсім позбавлений цих якостей.
У творі зображено дивовижний світ заповідної природи, ще не зіпсованої людиною. Саме тому Лось почувається тут, як удома. У заповідниках люди зустрічаються рідко — це здебільшого туристи, які хочуть помилуватися красою природи або мислівці, які нелегально полюють на тварин. І якщо перші не становлянь ніякої загрози, то другі, часом, стають справжніми ворогами дикої природи. 
-Щоб розібратися, звідки береться зло, давайте попрацюємо над характеристикою персонажів оповідання.

4. Запишіть у зошит:
Дійовими особами твору є:
- Лось (головний персонаж); 
-брати-підберезовики,
-дядько Шпичак (другорядні персонажі).



д/з 
1. Вибрати по 2 цитати, які характеризують  Лося, братів-підберезовиків, дядька Шпичака.
2. Підготуватися до контрольної роботи, повторити ст. 187-211 у підручнику.

Немає коментарів:

Дописати коментар